Skip to main content

Case Study: Flame Tree Grove, Mornington


By christian / Tuesday, 24 April 2018

Case Study: Flame Tree Grove, Mornington

Double-storey, 27sq home

Background:

This project was one of the first completed for a property developer directly connected with Gilpip Homes, and one of the first where the interior design component was outsourced, using many non-standard materials and products.

The site featured a school building from the 1800s, itself recently renovated, which was to form the backdrop of a number of newly built, separate dwellings within the same estate.

The land featured a slope at the back, and elevated natural views to the front.

The Brief:

To design and build a double-storey family home of very high standard and finish, while ensuring that the façade complements the existing heritage school building.

The Result:

9 Flametree 040After extensive excavation, this dwelling has direct external access from the first floor to the rear yard, while the front balcony offers beautiful views of the bay, vegetation of Tanti Creek and Mount Eliza.

Inside are timber flooring, floor to ceiling tiles, glass splashback, stone bench tops and a modern fireplace with floating Caesar stone hearth. Included are unique design features such as a composite metal screen, an exposed black sliding door track system and wallpaper to master.

All these elements were carefully thought out and thoroughly executed to ensure continuity; a warm, inviting, and classy environment for families and entertainers alike.

The ground floor features:

  • Two generous-sized bedrooms, one opening out to a large pergola,
  • Study,
  • Huge bathroom with double vanity,
  • Wine cellar utilising the under-stair storage area,
  • Garage with additional storage

The first floor features:

  • Huge open-plan kitchen, family, meals area
  • Separate living space and very spacious master bedroom,
  • Laundry with external access,
  • Powder room

To complement the existing school building, a red brick was used with a light render colour to match the surrounding facades. Additionally, vertical timber cladding suiting the coastal location and steel beams to the balcony pergola added modern finishes to the mix.

Conclusion:

9 Flametree 010 1The main challenge faced throughout construction was the sourcing of elements, suggested by the interior designers, from new suppliers.

Open communication and precision were paramount in sourcing expensive products, and ensuring all elements matched the design brief and complemented the entire colour scheme.

We are extremely happy and proud of this project and the overall completed look!

Quick Contact

Get in touch today to begin your journey to a beautiful new home.

Testimonial

We are very appreciative of the professionalism and service given to us firstly by David, then yourself and  all the office staff, your great site manager Peter, and the tradesmen.

Contact Gilpip Homes